Holly Hobbie museum in een doos 

Dit artikel is gepubliceerd in de Verzamelkrant van mei 2002

Het begon 2 jaar geleden: op een rommelmarkt vond ik een klein rond porceleinen potje met een deksel. Op de deksel een afbeelding van een meisje met een grote muts, een enorme kat dragend. "Oh wat leuk", dacht ik, "dat is Holly Hobbie!". Ik ken Holly Hobbie van vroeger, zelf had ik niet veel van Holly Hobbie: samen met mijn zusje hadden we een kleine Amy lappenpop (groen jurkje), een kleine Heather en een grote Heather lappenpop (beige jurkje). Ook had ik een dagboekje met de typische turquoise Holly Hobbie kleur. Dat was alles, maar het Holly Hobbie verzamelvirus sloeg twee jaar geleden kennelijk wèl in.

Noem Holly Hobbie en vrouwen van mijn leeftijd: rond de dertig jaar weten meteen waar het over gaat. Eén van de bekendste illustraties is Blue Girl: voor velen hèt gezicht van Holly Hobbie. Een meisje gezien van de zijkant met een mutsje, ouderwetse laarstjes en bontgekleurd schortje. Zelf vind ik dit een van de mooiste illustraties: de mooie kleuren en ontwerp van de jurk. Ik beschouw Holly Hobbie Blue Girl als een stijlicoon van mijn jeugd.

 

Holly Hobbie was in de jaren 70 en 80 heel populair. Vooral in de Verenigde Staten van Amerika was Holly Hobbie een echte rage. Op een gegeven moment kon je een heel huis met Holly Hobbie artikelen inrichten: zoals behang, gordijnen, linnengoed, glazen en bekers. Voor kinderen waren compleet ingerichte Holly Hobbie keukens te koop, naaimachines, lampen en lunchdozen. In Nederland was Holly Hobbie ook populair: er zijn hier ook veel artikelen uitgegeven: met name de lappenpoppen, papier produkten: zoals Kerstkaarten en gewone (ansicht-)kaarten, dagboeken, briefpapier, potloden, notitieblokken, foto-albums, boeken, stickers, buttons, vazen en puzzels.
Het bijzondere van Holly Hobbie is dat het heel lang bestaan heeft, vanaf eind jaren zestig, het vroege begin tot in de jaren 90, bijna 30 jaar! Het was niet zomaar een rage. Zoals een echt Amerikaans meisje, hebben de meisjes van Holly Hobbie ook een aantal face-lifts meegemaakt, maar het succes van de beginjaren is nooit meer geëvenaard
Holly Hobbie wordt meestal geassocieerd met de romantisch getekende meisjes met mutsjes en jurkjes. Wellicht minder bekend is dat Holly Hobbie de naam is van degene die Holly Hobbie gecreëerd heeft. Er bestaat een èchte Holly Hobbie! Haar meisjesnaam is Holly Ulinskas. Zij is getrouwd met Douglas Hobbie. Vandaar de naam Holly Hobbie.
In het midden van de jaren zestig studeerden zij beiden nog. Hun eerste dochter was net geboren en ze waren aan het kijken hoe ze hun studietoelagen konden aanvullen met wat extra financiën. Holly Hobbie ontwierp een 8-tal ruwe schetsen met meisjes met mutsen en schortjes. Haar inspiratie haalde zij van het ouderlijk front: haar vader zorgde vroeger voor stapels afvalpapier van zijn werk waarop zij kon tekenen en haar moeder was een creatief persoon die altijd bezig was met het maken van quilts. Hun huis lag vol met rollen stof, het design van deze stoffen vormde de inspiratiebron voor de typische mutsjes en schortjes van de Holly Hobbie meisjes.

Holly Hobbie stuurde de schetsen naar een aantal kaartenproducenten zoals Hallmark (een van de grootste in de Verenigde Staten). Hallmark wees haar af. Achteraf zouden zij daar hoogstwaarschijnlijk enorm veel spijt van hebben gehad! De art director van American Greetings Company was wèl geïnteresseerd en wilde graag meer schetsen zien. Holly Hobbie dacht dat ze een paar jaar kaarten zou ontwerpen om hun studietijd te financieren. Het liep allemaal anders. Binnen een paar jaar was de naam Holly Hobbie een begrip over de hele wereld.

Na 30 jaar (!) was Holly Hobbie toe aan iets nieuws en is zij iets geheel anders gaan tekenen: nl. varkentjes. De dood van haar dochter Brett heeft hier invloed op gehad. Ook kon ze zich er niet meer toe zetten om Holly Hobbie nogmaals een face-lift te geven. Ze was toe aan iets anders. Ondanks de brieven van haar fans die haar vroegen om vooral door te gaan met het tekenen van de Holly Hobbie meisjes.

Want fans zijn er nog steeds: in de Verenigde Staten zijn er vrouwen die al bijna 30 jaar Holly Hobbie artikelen verzamelen!

Via Internet ben ik in contact gekomen met een aantal van hen. Zij organiseren zelfs jaarlijks een Holly Hobbie Conferentie. Niet dat zij daar in Holly Hobbie kleren rondlopen, nee, zij wisselen nieuwtjes uit op het gebied van hun verzameling. Er is immers zoveel gemaakt, 1.000-en artikelen. Ook wordt er geruild en een veiling gehouden. Voor zover ik weet worden er twee Amerikaanse Holly Hobbie Nieuwsbrieven uitgegeven.

 

Eén van de Holly Hobbie verzamelaars is bezig met een Collector's Guide. De eerste publicatie met artikelen beginnende met de letters A - C staat gepland om van de zomer aan Holly Hobbie gepresenteerd te worden. Momenteel ben ik bezig met de Nederlandse bijdrage aan deze Collector's Guide
Veel Holly Hobbie verzamelaars hebben zich door het grote assortiment artikelen zich beperkt tot de papieren artikelen. Dat neemt nl. de minste ruimte in. Want het aspect ruimtegebrek ken ik inmiddels ook. De meeste Holly Hobbie spullen liggen in dozen op zolder. Ik noem het mijn Holly Hobbie museum in een doos.

Vorig jaar zomer mocht ik mijn allereerste Holly Hobbie bezoeker ontvangen: helemaal uit Amerika! En ondanks het feit dat zij al vele jaren bezig is met verzamelen zijn er nog steeds dingen die zij niet kent. Kennelijk zijn er in verschillende landen verschillende produkten uitgegeven. Regelmatig stuur ik haar kaarten die in Nederland zijn uitgegeven waarvan zij het ontwerp nog nooit van heeft gezien. Zelf heeft zij regelmatig Holly Hobbie lunches waar zij elkaars Holly Hobbie kaartenalbums bewonderen en kaarten ruilen.

Het grootste deel van mijn verzameling komt uit Amerika, maar ook op de Nederlandse rommelmarkten vind ik gelukkig regelmatig Holly Hobbie artikelen. Voornamelijk de poppen. Ik neem ze allemaal mee, hoe gehavend ze ook zijn, ik moet er nl. niet aan denken dat ze aan het eind van de dag bij het grof vuil belanden.

Ook kijken verzamelaars in andere delen van het land voor mij uit. Zo ruil ik bijv. Ot en Sien spullen voor Holly Hobbie spullen.

Zoals met alle successen is Holly Hobbie veel gekopiëerd. Opeens verschenen allemaal andere meisjes met mutsjes en schortjes. Zoals bijv. Sarah Kay uit Australië en Miss Petticoat uit Engeland.
Veel mensen verwarren Holly Hobbie ook met deze collecties. Het leuke hiervan is dat Holly Hobbie een soort merknaam geworden is voor meisjes met de ouderwetse jurkjes en schortjes. Al deze artikelen worden Holly Hobbie genoemd.

Graag zou ik in contact willen komen met andere Holly Hobbie verzamelaars. Zelf heb ik nl. een grote verzameling Nederlandse Holly Hobbie kaarten die zelfs nog in de originele verpakking zitten. Ik zou deze graag willen ruilen, want er zijn behalve kaarten enorm veel Holly Hobbie Kerstkaarten uitgegeven. Helaas heb ik daar vnl. beschreven versies van. Het lijkt mij leuk om te zien wat andere Holly Hobbie verzamelaars in hun collectie hebben en wat er in Nederland gemaakt is.
Ook zijn Holly Hobbie verzamelaars altijd welkom in mijn Holly Hobbie museum in een doos.
Maar wie weet krijg ik mijn man ooit zo ver dat de garage hiervoor afgestaan wordt!Ik geef er zelf de voorkeur aan om de Holly Hobbie spullen in het dagelijks leven ook te gebruiken. De babykamer is enigszins ingericht in Holly Hobbie thema! Maar aangezien ik momenteel niet weet of ik een dochtertje of zoontje zal krijgen hou ik het nog wat bescheiden. Maar daar zal binnenkort verandering in komen want over 5 dagen ben ik officieel uitgerekend. Als het een meisje is dan kan ik aan de slag met mijn Holly Hobbie babykamer. Tot die tijd ben ik aan het werk om mijn Holly Hobbie verzameling ten toon te gaan stellen op mijn webpage www.thingthings.nl

Als er mensen zijn die hun Holly Hobbie spullen waar ze niets meer mee hebben aan het Holly Hobbie museum in een doos willen doneren dan hoor ik dat graag. U wordt dan eervol vermeld als Holly Hobbie museum in een doos erelid!

Voor vragen kan contact opgenomen worden met

Thing Thing Tan
Holly Hobbie museum in een doos/
Holly Hobbie museum in a box

Telefoonnummer: 023 - 524 37 67
E-mail: info@thingthings.nl of
thing-thing-tan@planet.nl
www.thingthings.nl

 

Maart 2002, Thing Thing Tan
Bronvermelding: artikel uit Mary Engelbreit Home Companion: "Chit And Chat - Yes, there really is a Holly Hobbie."
TERUG

Naar het Holly Hobbie Museum in een Doos